HomeArtykuły Wina domowe

Wina domowe

Posted in : Artykuły on by : admin

Zawartość cukru (w gramach) w 1 l różnych moszczów owocowych jest następująca:
– z agrestu 70
– z porzeczek czarnych 85
– z czarnych jagód 55
– z czerwonych porzeczek 60
– z czerwonych borówek 70
– z białych porzeczek 70
– z gruszek 100
– z poziomek 60
– z jabłek 100
– z renklod 90
– z jeżyn 60
– z truskawek 45
– z malin 55
– z węgierek 100
– z wiśni 100
– z winogron 155

Zawartość cukru w moszczach jest zbyt mała, aby uzyskać wino o pożądanej zawartości alkoholu oraz dostatecznie słodkie. Im więcej alkoholu ma zawierać wino, i im ma być słodsze, tym więcej trzeba dodać cukru. Cukier znajdujący się w moszczu jest przetwarzany przez drożdże, w procesie fermentacji na alkohol.
Wino otrzymywane na skutek fermentacji wywołanej przez drożdże dzikie, bytujące na owocach, zwykle ma niższą zawartość alkoholu od wina otrzymywanego z moszczów szczepionych drożdżarni winiarskimi. Przyjęto, że do otrzymania wina o zawartości 10% alkoholu w 1 litrze moszczu powinno być około 172 g cukru. Wino o takiej zawartości alkoholu zalicza się do win słabych, mało trwałych. Aby więc uzyskać każdy następny procent alkoholu, trzeba zwiększyć o 17 g zawartość cukru w litrze moszczu.
W domu nie produkuje się win o wyższym stężeniu alkoholu. Ponadto w wyższym stężeniu alkoholu ulegają zniszczeniu drożdże. Wymieniona ilość cukru zostaje całkowicie zamieniona na alkohol, trzeba więc dla nadania właściwego, słodkiego smaku wina dosłodzić je, ale dopiero po zakończeniu fermentacji, gdyż dodany wcześniej cukier przekształci się w alkohol.