Home / Artykuły / Zasady sporządzania potraw z warzyw i owoców
8 Styczeń, 2016

Zasady sporządzania potraw z warzyw i owoców

Posted in : Artykuły on by : admin

Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa i owoce w okresie dojrzałości konsumpcyjnej. Przechowywanie produktów, szczególnie w niewłaściwych warunkach sprzyjających więdnięciu i wysychaniu, znacznie obniża ich wartość.

Dotyczy to przede wszystkim długotrwałego przechowywania zimowego oraz, aczkolwiek w mniejszym stopniu, przechowywania krótkotrwałego (z dnia na dzień) warzyw przynoszonych z pola lub ogrodu w okresie lata lub jesieni.
W czasie przygotowywania potraw z warzyw i owoców trzeba stworzyć takie warunki aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze. Przygotowywanie potraw z owoców i warzyw polega na przebieraniu, myciu, obieraniu, płukaniu, rozdrabnianiu i gotowaniu.